Info Nutrisi: Buah atau Minyak?

Updated: Oct 8


MINYAK ZAITUN BAHAN UTAMA DALAM DIET MEDITERRANEANMinyak Zaitun adalah teras di dalam Diet Mediterranean. Malah, sesetengah ahli sejarah makanan menganggap Diet Mediterranean sebagai "pola makan tradisional di kawasan di sekitar Laut Mediterranean di mana zaitun ditanam." Walaupun kajian selepas kajian mendapati manfaat kesihatan Med Diet berasal dari gabungan banyak kumpulan makanan, minyak zaitun selalu menjadi sebahagian besar dalam diet ini. Apabila anda ingin memilih minyak zaitun di kedai, pastikan anda mencari EVOO. EVOO ( EXTRA VIRGIN OLIVE OIL) ini haruslah menggunakan KAEDAH PERAHAN SEJUK bagi menjamin kualiti NUTRISI yang terkandung di dalamnya.


Antara MANFAAT minum minyak zaitun ialah :


1) ANTI KOLESTEROL

Keputusan positif dari pakar perubatan (kajian perubatan selepas pengambilan selama 2 bulan) menunjukkan:

Pengurangan kolesterol sebanyak 20% dari 2.75g/L kepada 2.27g/L . Pengurangan kandungan triglicerida sebanyak 30% dari 2.78g/L kepada 1.98g/L


2) MELAWAN HIPERGLIKEMIA DAN PENCEGAHAN KOMPLIKASI DIABETIS

Selepas 2 bulan, kandungan glukosa didala plasma tikus-tikus diebetes yang dirawat dengan Hydroxytyrosol telah menurun kepada 55% berbanding tikus-tikus diebetes yang belum dirawat.


3) ANTI PENUAAN

Meningkatkan biogenesis mitokondria (penuaan awal dikaitkan dengan mutasi mitokondria). Menggalakkan ekspresi protein-protein yang berkaitan dengan sel kardiak jantung (PBEF, SIRTs, FOXOs). Melambatkan penuaan sel-sel dan tisu dalam tubuh


4) MERAWAT PSORIASIS

Dengan pengambilan minyak zaitun asli keputusan positif bagi 5 orang pesakit dimana hilang rasa gatal, sclerosis menurun dan kulit semakin lembut. Kajian klinikal dilakukan keatas 40 orang pesakit. Dos ialah 2 sudu makan setiap hari diikuti dengan kegunaan luaran (2-3 kali sehari)


5) ANTI MIKROBIAL

EVOO bertindak sebagai anti bakteria terhadap sistem pernafasan dan sistem pencernaan (terhadap Haemophilus Influenza, Moraxella catarrhalis, Salmonella typhi, Vibrio parahaemolyticus, Staphylococcus aureus)


Ikuti video pendek dari Dr Izzat dengan topiknya yang bertajuk 'Buah atau Minyak?'.Antara produk minyak zaitun dari Olive House Northern adalah:Olivie Plus 30x adalah makanan sumber lemak sihat yang mengandungi 30 kali ganda antioxidants berbanding minyak zaitun extra virgin biasa. Ianya menjadi suatu keperluan nutrisi asas untuk tubuh mendapat khasiat dari lemak sihat. Sejak dunia dilanda Pandemik Covid 19 ni, semua orang semakin prihatin bab kesihatan kan ? Sakit-sakit sikit dah risau. Alhamdulillah ada hikmahnya pandemik ni membuatkan kita lebih menghargai nikmat yang sering dilupakan ini. Nabi Muhammad SAW bersabda: “Dua kenikmatan yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia adalah kesihatan dan waktu lapang.” (Riwayat al-Bukhari). Berikhtiar untuk memelihara kesihatan bererti memanjatkan syukur kepada Allah SWT. Kami di ingin menyarankan kepada anda untuk mengamalkan minyak zaitun keluaran Olive House iaitu dikenali sebagai Olivie Plus. Ramai telah tahu akan kebaikan minyak zaitun, tetapi kenapa perlu memilih Olivie Plus ?

1. Extra Virgin "Mechanically Cold Pressed" bermaksud proses penghasilan pati minyak zaitun yang dilakukan dengan mengisar buah zaitun secara alami tanpa melibatkan bahan kimia ataupun pemanasan. Minyak yang terhasil ini dikenali Extra Virgin 2. Tapisan Pertama Minyak Zaitun yang hanya melalui tapisan pertama akan mengekalkan lebih 30% Polyphenols. Kandungan ini mampu melindungi sel manusia dari serangan radikal bebas, virus dan bakteria. Manakala , bagi minyak zaitun yang ditapis melebihi tapisan pertama akan hilang 4 khasiat penting seperti poliphenols, carotens, chlorophylis dan anthocyanin. Ruginya ! 3. Tidak Bercampur Pada tahun 1996, FDA telah membuat kajian dan mendapati 96% pati minyak zaitun yang diuji dan di label 100% minyak zaitun asli, hakikatnya bercampur dengan minyak sayuran yang lain. Dah jelas kenapa perlu memilih Olivie Plus ? Alhamdulillah, pastikan pelaburan anda berbaloi untuk memelihara kesihatan tubuh. Selamat beramal!Olivie Power Up merupakan sebatian polyphenol yang mempunyai kepekatan molekul antioxidant yang tinggi di mana 1 sudu teh bersamaan dengan 10 liter minyak zaitun extra virgin biasa. Ia memberi lebih perlindungan di mana bertindak menghalang oksidasi dan radikal bebas yang menjadi punca masalah kesihatan.

Tahukah anda bahawa Olivie Power Up digelar 'Desert Olive Tree Pearls', tetapi mengapa ia digelar sebegitu.

 • Ujian makmal mendapati 1 sudu teh bersamaan khasiat di dalam 10 liter minyak zaitun extra virgin biasa. Selepas 6 tahun penyelidikan dan dengan bantuan teknologi Jepun, terhasillah sebatian polifenol yang segar malah berkhasiat tinggi dalam bentuk butiran pearl pertama di dunia ini. Ia merupakan ekstrak dari buah, ranting dan daun zaitun direndam bersama minyak zaitun extra virgin.

 • Kandungan antioksidan (hydroxytyrosol) adalah 62 kali ganda berbanding Olivie Plus 30x. Makanan yang sarat dengan antioksidan sangat bermanfaat untuk kesihatan seperti:

 1. Menjaga kesihatan jantung

 2. Pencegahan terhadap kanser (payudara, usus, prostat dan leukemia) dan penyakit neurodegenerative (Alzheimer)

 3. Strok

 4. Menurunkan paras LDL (kolestrol tidak baik) dan trigeliserida (menghalang deposit kolestrol pada dinding salur darah yang menyebabkan atherosklerosis)

 • Malah, Olivie Power Up 100% asli dan disahkan organik oleh USDA & EU serta mempunyai Pensijilan Makanan Organik Malaysia dari Kementerian Kesihatan Malaysia tau!Minyak Zaitun 'Extra Virgin' kami dihasilkan menggunakan teknik perahan 'Mechanically Cold Pressed' yang mengekalkan nutrisi dan antoksida penting di dalam minyak zaitun. Teknik perahan 'Mechanically Cold-Pressed' menunjukkan bahawa tiada haba digunakan untuk mengeluarkan minyak daripada zaitun. Penambahan haba kepada buah menghasilkan minyak yang lebih banyak tetapi pada masa yang sama ia boleh memusnahkan rasa, aroma dan maanfat minyak tersebut.


Antara KELEBIHAN Minyak Zaitun 'Extra Virgin' adalah:

 • Diimport dari Izmir, Turki

 • Diiktiraf MeSTI oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

 • Mendapat pengiktirafan Halal daripada GIMDES yang diiktiraf JAKIM dan Organik daripada 'European Union' (EU)

 • Mengandungi:

~Bebas lemak trans

~Bebas kolestrol

~Tinggi nilai Vitamin D yang membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus

~Tinggi nilai Vitamin E yang membantu melindungi lemak dalam tisu badan daripada pengoksidaan#OliveHouseNorthernRegion #OliviePlus30x #OliviePowerUp #ExtraVirginOliveOil #MinyakZaitun

9 views0 comments

Recent Posts

See All