Info Nutrisi: Daging Proses Berisiko Mendapat Kanser Usus?

Updated: Oct 13

Adakah anda tahu bahawa makan lebih daripada 700 gram daging merah seminggu meningkatkan risiko anda mendapat barah usus? Atau bahawa risiko terkena barah usus meningkat 1,18 kali untuk setiap 50 gram daging olahan yang dimakan setiap hari?Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengklasifikasikan daging yang diproses termasuk ham, daging asap, salami dan frankfurts sebagai karsinogen Kumpulan 1 (diketahui menyebabkan barah) yang bermaksud bahawa terdapat bukti kuat bahawa daging yang diproses menyebabkan barah. Makan daging yang diproses akan meningkatkan risiko barah usus dan perut. Daging merah, seperti daging lembu, domba dan daging babi, telah diklasifikasikan sebagai karsinogen Kumpulan 2A yang bermaksud mungkin menyebabkan barah.


BAGAIMANA DAGING MERAH DAN DIPROSES MENINGKATKAN RISIKO BARAH?


Penyelidikan semasa menunjukkan bahawa ada bahan kimia tertentu dalam daging merah dan diproses - baik yang ditambahkan maupun yang berlaku secara semula jadi - yang menyebabkan makanan ini menjadi karsinogenik. Sebagai contoh, apabila bahan kimia dalam daging merah yang disebut haem dipecah dalam usus, bahan kimia N-nitroso terbentuk dan ini didapati merosakkan sel-sel yang melapisi usus, yang boleh menyebabkan barah usus. Bahan kimia yang sama juga terbentuk semasa daging yang diproses dicerna. Sebagai tambahan, pengawet nitrit dan nitrat yang digunakan untuk mengawet daging yang diproses menghasilkan bahan kimia N-nitroso ini dan boleh menyebabkan barah usus.


Untuk mengurangkan risiko anda mendapat barah, Majlis Kanser mengesyorkan makan tidak lebih dari 1 hidangan daging merah tanpa lemak sehari atau 2 hidangan 3-4 kali seminggu. Daging merah termasuk daging lembu, domba dan daging babi. Potong daging yang diproses sama sekali atau simpan sehingga minimum. Daging yang diproses termasuk daging asap, ham, devon, frankfurts, chorizo, cabanossi dan kransky. Mengurangkan daging merah dan diproses akan mengurangkan risiko barah anda. Ketahui lebih lanjut mengenai daging merah, daging yang diproses dan pencegahan barah.


Makanan vegetarian juga sihat dan seimbang. Tetapi, jika anda tidak makan daging atau makanan haiwan lain, penting untuk memastikan anda mendapat cukup protein, Vitamin B12, zat besi, zink, kalsium dan asid lemak omega 3.


Contoh saiz hidangan:

Hidangan daging merah sama dengan 90-100g mentah atau 65g dimasak. Contoh saiz hidangan:

 • ½ cawan mince

 • 2 keping kecil

 • 2 keping daging panggang

Pengganti untuk 1 hidangan daging merah termasuk:

 • 80g ayam masak atau 100 g mentah atau ayam belanda

 • 100g dimasak atau 115g isi ikan mentah atau 1 tin kecil ikan

 • 2 biji telur besar

 • 1 cawan lentil yang dimasak, kacang polong, kacang polong, kacang kering atau dalam tin

 • 30g kacang cth. kacang tanah atau kacang almond

 • 170g tauhu atau tempe

Tips untuk kurangkan risiko kanser:

 • Potong daging yang telah diproses. Cuba tukarkan daging merah dan pepperoni dari pizza atau pasta anda untuk ayam, cendawan, terung, atau capsicum.

 • Kurangkan bahagian daging merah anda. Cuba ayam perap atau tukar daging untuk ikan beberapa kali setiap minggu.

 • Tambahkan telur, kacang, ikan atau ayam ke makanan anda untuk meningkatkan protein.

 • Cubalah burger vegie pattie, sayur sayur, tauhu goreng atau bungkus falafel.

 • Lawati Health Lunch Box untuk resipi dan petua yang sihat.

 • Boleh juga amalkan Quranic Food seperti set detoks dan minyak zaitun dari Olive House antaranya adalah:
#OliveHouseNorthernRegion #SariCukaTeen #MaduKrygyzstan #PatiDelima #BSO #OliviePowerUp #OliviePlus30x


Sumber:

https://www.cancercouncil.com.au/1in3cancers/lifestyle-choices-and-cancer/red-meat-processed-meat-and-cancer/

7 views0 comments

Recent Posts

See All