Tanya Dr: Sakit Buah Pinggang!

Updated: Sep 30

Anda mempunyai masalah sakit buah pinggang yang kronik? Ingin mencari solusi untuk mengatasinya? Penat makan ubat hari-hari?


Kami ada solusinya!

Semoga bermanfaat buat anda!Assalamualaikum Dr Izzat mohon bantuan bagi pelanggan ini.


1. Diagnosis klinikal : CKD stage 5 selama 2 tahun

2. Umur..58

3. Jantina: L

4. Pekerjaan : Petani

5. Ubat-ubatan yang diambil: Macam-macam

6. Menu makanan harian secara umum: Diet CKD

7. Pola tidur: ok


JAWAPAN :


Waalaikumussalam wbt.

Saya jelaskan sekali secara umum ya. Renal failure lagi2 dalam kategori advanced stage renal failure dalam kes ni stage ke-5. Perlu diingatkn yang amat di sarankan untuk mengelakkan komplikasi yang tercetus akibat daripada kegagalan buah pinggang.


Secara amnya, mortality rate ataupun kadar kematian dalam kes kegagalan buah pinggang tinggi disebabkan faktor jangkitan dan kegagalan jantung. Sebaik-baiknya fokus dalam saranan adalah untuk elakkan kedua2nya komplikasi yang dimaksudkan.


Boleh sarankan secara umum pengambilan Minyak Zaitun & juga Jus Delima ataupun Pati Delima. Cuma kadar memadai kebiasaan, Berkaitan delima pula perhatikan juga kadar potassium dalam darah pesakit. Jika bacaan potassium sentiasa tinggi. Memadai ambil Jus Delima ataupun Pati Delima secara selang hari. Terpulang ya tiada guidelines yang wajib dan tetap perlu di patuhi. Ini hanyalah saranan. InshaaAllah memadai juga dengan penjagaan diet CKD yang lain. Ditambah menjaga faktor lain yang boleh mencetuskan keradangan dan juga melemahkan sistem tubuh badan secara umum.
Credit


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

  • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

  • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

  • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

  • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

  • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

  • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018


#OliveHouseUtara #sakitbuahpinggang #OliviePlus30x #PatiDelima #JusDelima

24 views0 comments

Recent Posts

See All