Tanya Cikgu: Masalah Penghadaman Mengganggu Kerja Harian?

Updated: Oct 29Assalamualaikum.. Mohon pendapat Cikgu Mimi tentang patient ni


Mohon beri info :


1. Diagnosis Klinikal (termasuk Sudah berapa lama menghidap penyakit) - Nafas x selesa, Dada ada rasa berat - 8 bulan dah kencing tak lawas - sebulan dah senak kat bawah perut - sebulan dah buasir - 4 tahun hidung sumbat sebelah dan deria bau kurang - 1 tahun

Ecg 6 kali, xray dada sekali

Check air kencing ok, check darah utk buah pinggang ok.

Ambil darah 2 kali - report saya attached

So doctor diagnose gerd.

2. Umur - 20

3. Jantina - lelaki

4. Pekerjaan - kilang miho(camical)

5. Ubat2 an yang diambil ubat gestrik magnesium tricilicate dan jamu qulusa

6. Jenis Produk Olive House yang Sudah diambil - tiada

7. Cara Pengambilan Produk Olive House - tiada

8. Menu Makanan Harian Secara umum nasi, sayur, ikan, ayam dengan buah-buahan

9. Pola Tidur - 8 hours

Terima Kasih


JAWAPAN

Waalaikumussalam Warahmatullah, Customer ni kerja Syif ke? Dari maklumat yang diberikan ni, sebenarnya masalah utama ialah berkaitan dengan Sistem Pencernaan dan Penghadaman Makanan (Digestives System).

Ini based on nutrition side. Tubuh Badan sedikit gempal ke? Kalau dalam perawatan alternatif juga berpendapat yang sama, Ususnya bermasalah, Paru2 juga terkesan dan menyebabkan juga bermasalah pada Telinga, Hidung, Dan nafas juga Kemungkinan berbau.


 1. Total Kolesterol- (6.59 is considered high).

 2. Triglycerides - Level pertengahan ke arah High Level HDL sangat rendah

 3. Masalah penghadaman dengan Buasir dalam Tempoh yang lama.

 4. Jumlah Air Masak Yang sedikit.

 5. Dibimbangi kencing tak lawas disebabkan adanya jangkitan Kuman, Dehidrasi Kerana Tubuh Badan kurang Air dan Kemungkinan ada situasi menahan buang Air Kecil

 6. Rasa Tidak selesa Di Bahagian dada dan Senak Di Bahagian bawah Perut dibimbangi berpunca Daripada masalah Digestives System.

 7. Kesan pekerjaan Di kilang Chemical juga beri kesan kepada Hidung dan seterusnya ke saluran pernafasan dan Paru-paru.


Nutrition Side

1. MESTI ambil Sarapan.

Kalau tak Ambil Lunch Tak apa, Tapi SARAPAN sangat Penting terutama kepada orang yang Sudah ada Medical History. Mulakan sarapan dengan Lemak Sihat Daripada Minyak Zaitun (Lemak Sihat seperti Minyak Zaitun, ambil 1-2 Sudu dalam sehari). Lemak Sihat seperti Minyak Zaitun akan bantu stabilkan Paras kolesterol dan Elakkan Oksidasi pada Tisu Lemak dalam Badan. Juga bantu meningkatkan Paras HDL. Lemak Sihat Baik Untuk Kesihatan Paru2 dan bertindak dalam Liver Detoxification. Selepas Ambil Minyak Zaitun, Makan pula 5 titis Minyak Habbatussauda. Boleh juga Buat Air Bancuhan Oat dan Ambil sarapan Jenis Roti Wholemeal dengan Telur Rebus atau Boleh juga Ambil Lempeng atau Pek Nga @ Wrap Gardenia Wholemeal bersama ayam Bakar / Telur Scrambled dan sedikit Timun). Oat adalah Sumber Serat dan Baik Utk Pesakit buasir Serta Kolesterol Yang Tinggi.

Sesekali teringin Nasi Lemak, Roti Canai atau Mee, Bihun atau Kuew Tiaw Goreng ok la. (Tapi Jenis Makanan macam ni tak boleh menjadi Menu Setiap hari Kerana akan meningkatkan lagi Risiko Kesihatan seperti Paras Kolesterol dan ganggu pencernaan.

Elakkan / Kurangkan Pengambilan Minuman Caffeine.2. Pola Tidur yang Lewat akan menjejaskan Tahap Kesihatan.Cuba juga utk Tidur sebelum jam 11.30 Malam. Jika berlarutan Tidur lewat, banyak organ dalam Tubuh Badan akan terganggu Fungsi.3. Sila Kurangkan Pengambilan Makanan Berdaging (Lembu, Kambing, Rusa, Kibas), Ayam is considered pertengahan dan lebih baik ambil Ikan & Telur Serta Protein Tumbuhan. Makanan Jenis Berdaging adalah bersifat Asid, dan ianya juga Memberi kesan kurang Baik kepada Digestives System. Makanan Seafood seperti Udang, ketam dan Sotong Tinggi Kandungan Lemak Tepu dan akan meningkatkan Paras Kolesterol dalam Darah.4. Kurangkan Gula Putih, Solusi utk rasa Manis dalam Makanan & Minuman - Gula Kabung, Gula perang Organik atau Madu Asli. Itupun, Bukan nak beri rasa manis sangat Tetapi bersederhanalah penggunaan.5. Kurangkan Pengambilan Makanan Berproses (Roti Putih, Kuih-muih bertepung, Daging Proses - Nugget, Sosej dll Serta Makanan dalam Tin juga).

Sodium & sugar hidden yang ada dalam Makanan Berproses Serta Dalam tin akan meningkatkan Paras kolesterol, Tekanan Darah dan Paras Gula Secara Tidak Langsung. Beras Organik Perang lebih baik Daripada Beras Putih biasa atau Cari Beras Parboiled atau Beras Yang GI rendah / sederhana seperti Beras Basmathi.
6. Lebihkan Pengambilan Sayur-Sayuran berbanding Buah-Buahan.

Penting Untuk Sumber Serat kepada Pesakit Buasir dan Kolesterol Yang Tinggi. Boleh ambil Timun, Kacang Buncis, Salad, Carrot, Bunga Kobis dan Jenis Sayur2 Hijau yg lain.


7. Air Masak kena Rajin Minum.8. Detox Penting - toxin yang tersimpan dalam Tubuh Badan ialah dalam bentuk Fat, lebih banyak toxin, lebih banyak Jumlah Fat tersembunyi samada pada Liver atau Internal Organ dan Otot. Kita juga akan kerasa kerap letih. Resepi Minuman Aafiyat :

- Air Masak / Putih - Vinegar Untuk flush out toxin (Boleh Cuba Cuka Tin) - Vitamin & Mineral utk Give Extra Nutrients (Boleh Cuba Madu @ Minuman Delima). - Medium yang make it body warm dan Extra Benefits Macam Cayenne (Boleh try Ceylon Cinnamon)

Liver Detoxification Ini Amat Penting dilakukan Kerana banyak storage kat hati tu termasuk lambakan Wastage dan Toksin. Kebiasaannya utk Organ Hati recycle Sel Hati yang baru adalah dalam Tempoh 6 Bulan atau lebih.
9. Buat Pergerakan atau Senaman mudah dalam kawasan rumah. Zumba part Asas 10 minit @ berkebun @ Aktiviti lain yang keluarkan peluh. Dibimbangi visceral fat Tinggi dan menyukarkan Paras kolesterol utk diturunkan dan stabil.
10. Puasa SANGAT2 la Terbaik untuk Banyak Masalah Kesihatan.

Cuba dapatkan 1x Puasa dalam seminggu atau dalam Tempoh 2 minggu, dapatkan 1 hari berpuasa.Semoga diberikanNya kesihatan yang baik. Banyak2 kan berdoa.


Credit:

Puan Nurshamimi binti Zulkefely

(Panel Nutrisi Olive House)


 • Puan Nurshamimi atau lebih mesra dikenali sebagai Cikgu Mimi adalah merupakan penasihat kesihatan merangkap ketua nutrisi Olive House. Beliau bertugas sebagai ketua team Nutrisi OliveHouse, speaker OHU Marketing Sdn. Bhd.,perunding pemakanan sihat, juga pernah bertindak sebagai spoke-person Astro Oasis.

 • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang farmasi di hospital kerajaan dan swasta. Pernah menjadi jurucakap dalam program radio dan slot pemakanan sihat radio Perlis FM, Kedah FM, Mutiara FM dan Perak FM. Juga pernah mewakili OHU Marketing Sdn. Bhd. dalam slot pemakanan sihat di rancangan TV Astro Oasis & Bismillah Ad-Dhuha TV Al-Hijrah.

 • Beliau kini menjadi speaker jemputan untuk institusi tempatan seperti Universiti Sains Malaysia (USM), ceramah di sekolahsekolah, surau, masjid dan juga program kemasyarakatan.

 • Latar pendidikan beliau adalah Ijazah Sarjana Farmasi dan kini Diet & Nutrisi di RPA Holistic & Wellness Academy Sdn. Bhd. (Diploma & Ijazah).
#OliveHouseUtara #OliviePlus30x #OliviePowerUp #JusDelima #PatiDelima #MaduKrygystan #SariCukaTeen #CeylonCinnnamon #MasalahPenghadaman #TanyaCikgu

16 views0 comments