Tanya Dr: Amalan Pemakanan Aafiyat bagi Pesakit Mild Strok!

Updated: Sep 20Strok berlaku apabila bekalan darah ke kawasan otak terputus. Gejala bergantung pada kawasan otak yang terjejas oleh kehilangan bekalan darah dan boleh merangkumi perubahan sensasi atau kawalan motor.


Gejala strok juga bergantung pada sebilangan besar tisu otak yang kekurangan bekalan darah. Contohnya, seseorang yang mengalami strok ringan mungkin mengalami kelemahan sementara di lengan atau kaki, tetapi mereka yang mengalami strok yang lebih teruk mungkin lumpuh secara kekal pada satu sisi badan mereka atau tidak dapat bercakap. Sekiranya bekalan darah tidak pulih dengan cepat, baik dengan sendiri atau melalui rawatan perubatan, kesannya mungkin kekal.


Serangan iskemia sementara (Transient Ischemic Attack), atau TIA, kadang-kadang disebut sebagai "mini stroke." Dengan TIA, gejala strok berlaku tetapi hilang dengan sendirinya.

Sebilangan orang pulih sepenuhnya dari strok, tetapi lebih daripada dua-tiga mangsa strok ditinggalkan dengan beberapa jenis kecacatan.


SOALAN


Assalamualaikum Dr Izzat,

Nak tanya tentang pemakanan yang sesuai untuk pesakit ni:

1. Diagnosis Klinikal: Mild strok sebelah kiri. Kaki dua2 dah tak boleh berdiri. Tangan kiri o.k. Cuma tangan kanan jadi goyang2. Dah 2 bulan kena. 2. Umur :72 thn 3. Jantina : perempuan 4. Pekerjaan : surirumah (masa muda buat bendang) 5. Ubat2 an yang diambil: ubat yang dibekalkan oleh KKM 6. Blum pernah ambil produk Olive House. 8. Menu Makanan Harian Secara umum : nasi 9. Pola Tidur : kurang tidur pada waktu mlm

Terima Kasih

JAWAPAN


Waalaikumussalam wbt.

Terima kasih atas ringkasan yang mudah difahami ya.

Pesakit mengalami ~ mild stroke dengan beberapa kesan motor pad aanggota tubuh Juga terkesan pada pola Tidur beliau yang mungkin juga kesan daripada kecederaan otak yang dialami sejak stroke.


InshaaAllah secara umumnya

Amalkan pemakanan Aafiyat:

Olivie30x

1. Extra Virgin "Mechanically Cold Pressed" bermaksud proses penghasilan pati minyak zaitun yang dilakukan dengan mengisar buah zaitun secara alami tanpa melibatkan bahan kimia ataupun pemanasan. Minyak yang terhasil ini dikenali Extra Virgin.


2. Tapisan Pertama Minyak Zaitun yang hanya melalui tapisan pertama akan mengekalkan lebih 30% Polyphenols. Kandungan ini mampu melindungi sel manusia dari serangan radikal bebas, virus dan bakteria. Manakala , bagi minyak zaitun yang ditapis melebihi tapisan pertama akan hilang 4 khasiat penting seperti poliphenols, carotens, chlorophylis dan anthocyanin. Ruginya!


3. Tidak Bercampur Pada tahun 1996, FDA telah membuat kajian dan mendapati 96% pati minyak zaitun yang diuji dan di label 100% minyak zaitun asli, hakikatnya bercampur dengan minyak sayuran yang lain.

Cuka Teen

 • Membantu mengeluarkan toksik di dalam badan,

 • Membantu mengembalikan keremajaan badan,

 • Membantu meningkatkan sistem imun yang sihat,

 • Membantu mengekalkan kulit yang sihat,

 • Membantu mengawal berat badan,

 • Mengurangkan rasa lapar

 • Membantu penghadaman dan asimilasi

Jus Delima

Pati delima juga membantu meningkatkan jumlah hemoglobin di dalam darah. Disyorkan bagi mereka yang menghidap anemia, darah tinggi, dan mengalami masalah pada sistem urinary. Pati Delima ini dihasilkan dari Jus buah delima yang direbus menjadi pekat, 100% organik tanpa sebarang perasa, gula, dan warna tambahan. Process ini bagi menjadikan Jus delima tersebut lalu menjadikan ia lebih pekat dan menjadi pati.


Di sisi lain, pati delima mempunyai kadar Potassium yang lebih tinggi berbanding jus delima. Proses penyejatan akan melikatkan lagi nilai potassium didalam Pati Delima. Antioksida (Punicalagin) ada banyak dalam Pati Delima berbanding Jus Delima. Khasiat Pati Delima ini bertindak sebagai antikeradangan dan membantu merawat sengal-sengal di badan, sakit pinggang, lutut dan sebagainya. Khasiat Pati Delima ini juga menjadikannya sebagai antibiotik organik atau semula jadi yakni ketahanan tubuh badan yang sangat baik.

Madu Kyrgyzstan


Madu pula bersifat antioksidan dan anti-bakteria yang membantu meningkatkan imuniti. Antioksidan berperanan penting dalam mencegah radikal bebas yang mengancam sel sihat dalam tubuh badan kita. Madu juga dikenali sebagai antifungal, antiviral, antiradang dan antimikrob.


Pastikan anda mendapatkan sumber madu yang asli yang masih kekal nutrientnya. Hanya madu asli sahaja yang dapat meningkatkan immune system kita dan menjadi sumber tenaga semulajadi untuk kegunaan seharian serta memelihara kita dari pelbagai penyakit.

Kurma Ajwah

Antara kelebihan berkenaan Kurma Ajwah ini ialah :

 • Walaupun fizikal dia sedikit kecil tapi isinya tebal dan tidak terlalu manis. Bak kata orang, kecil -kecil cili padi!

 • Kaya dengan vitamin B3, B6 dan sumber mineral magnesium. Oleh itu, ia baik untuk menjadi sumber tenaga ketika kita sedang berdiet atau sedang berpuasa kelak.

 • Selain itu, ia juga mengandungi tinggi kandungan serat. Oleh itu, ia baik untuk sistem penghadaman kita terutama di bulan ramadan, badan kita mempunyai kurang kandungan air maka sembelit mudah terjadi.


Berbekam dan Akupuntur


Perlu istiqamah dlm proses penyembuhan ni. Sinergikan juga dgn physiotherapy dan juga occupational therapy untuk mempercepatkan penyembuhan.Sumber:

https://www.medicinenet.com/11_signs_and_symptoms_of_stroke/article.htm


Credit


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

 • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

 • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

 • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

 • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

 • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

 • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018#OliveHouseUtara #OliviePlus30x #CukaTeen #MaduKyrgyzstan #KurmaAjwah #Strok

6 views0 comments

Recent Posts

See All