Tanya Dr: Apa Itu Pupillary Cancer?

Updated: Sep 21


Pupil adalah lubang bulat di tengah mata anda yang bertindak balas terhadap cahaya. Serat otot kecil di bahagian mata yang berwarna, yang disebut iris, mengawal ukuran pupil. Dalam keadaan normal, pupil kira-kira sama saiz dan bertindak balas terhadap perubahan tahap cahaya dan emosi.


Perubahan ukuran pupil juga dapat terjadi akibat ubat-ubatan atau racun, yang biasanya mempengaruhi kedua-dua pupil secara sama, kecuali dalam kes titisan air mata yang hanya digunakan pada satu mata. Perubahan pupil yang disebabkan oleh ubat-ubatan dan toxin umumnya bersifat sementara.


Profesional penjagaan mata sering memanfaatkan titisan mata yang melebar (membesarkan) pupil sehingga mereka dapat melihat bahagian belakang mata dengan lebih baik semasa pemeriksaan mata.


SOALAN


Assalamualaikum Dr Izzat,

Mohon pandangan.

Jantina: Wanita

Usia: 61 tahun

Penyakit : pupillary cancer -

Diagnosis: Dikesan melalui ujian makmal selepas pembedahan membuang kelenjar tiroid. Dr. memaklumkan sel kanser tidak kelihatan pada kelenjar ketika pembedahan tiroid dilakukan. Pembedahan tiroid : 20 jun 2020, HUKM, oleh Prof. Dr. Rohaizak.

Saranan Dr. yg merawat : Makan ubat kalsium, 2 biji sekali mkn, sehari 1x (pengambilan masih diteruskan) - Thyroxine : 1 biji, sehari 1x (pagi) - (pengambilan masih diteruskan)

- rawatan RADIOIODIN 6 bulan sekali (dr. sedang menyiapkan surat utk refer). Sekiranya sel kanser kelihatan pada kelenjar(banyak/bersaiz lebih 1 cm) = pembedahan perlu dijalankan. Sekiranya tidak banyak atau saiz kecil, rawatan Radioiodin akan diteruskan sehingga sel kanser tiada dalam badan. Kesan dan tanggungjawab semasa n selepas Radioiodin : RAWATAN Radioiodin perlu admition 3 hari sekurang2nya, dan kuarantin 2 minggu. -no close contact dgn kanak2, ibu mengandung, Dan golongan berisiko kesihatan. -Ubat thyroid perlu diberhenti sebulan sebelum RAWATAN Radioiodin. Ubat ini terkawal Dan perlu dapatkan pengesahn doktor tertentu bg pembelian . -Ubat kalsium still kena consume. Penyakit lain dihidapi pesakit : kencing manis (terkawal - bacaan gula kerap kali bawah 10). Mohon pandangan pakar apa produk @ sinergi terbaik utk pesakit ini.

Terima kasih


JAWAPAN


Waalaikumussalam wbt.

Alhamdulillah penjelasan yang baik tentang sejarah kesihatan pesakit. InshaaAllah nanti boleh juga usahakan penambahan dari sudut pandangan dan juga pemakanan dan kehidupan pesakit secara umumnya ~ kerja, tidur, stress, pemakanan.


Sinergi yang baik dalam kes kanser. Zaitun, & set detoks

Zaitun dianjurkan Sebaik2nya cuba gabungan..

Olivie30x & OPU, Pati Delima, Madu, Cuka TeenInshaaAllah Selebihnya jangan tinggalkan doa syifa dan solat hajat.


Mudah2an akan diberikan kesembuhan.


Sumber:

https://www.healthgrades.com/right-care/eye-health/pupil-symptoms


Credit:


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

  • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

  • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

  • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

  • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

  • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

  • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018
#OliveHouseNorthernRegion #OliviePlus30x #BSO #MaduKrygyzstan #SariCukaTeen #PatiDelima #PupllaryCancer6 views0 comments

Recent Posts

See All