Tanya Dr : Ekzema Sejak Lahir!

Updated: Nov 3Ekzema (eczema) adalah istilah untuk sekumpulan keadaan perubatan yang melibatkan keradangan dan kegatalan kulit. Ekzema yang paling biasa dihidapi orang ramai adalah dermatitis atopik (atopic dermatitis), atau ekzema atopik (atopic eczema). Atopik merujuk kepada sekumpulan penyakit yang mempunyai kecenderungan untuk diwarisi sehingga menyebabkan perkembangan keadaan alahan lain misalnya asma dan demam Hay. Ekzema boleh menjejaskan golongan bayi, kanak-kanak dan orang dewasa. Sesetengah bayi boleh mengalami keadaan ini untuk beberapa tahun sahaja manakala terdapat segelintir individu pula boleh mengalami tanda-tanda ekzema untuk sepanjang hayat. Ia sering berlaku di wajah bayi, di siku dan di belakang lutut kanak-kanak, remaja dan orang dewasa. Dengan kaedah rawatan yang betul, penyakit ini mudah dikawal.

Ekzema bermula dengan lepuh kecil yang mengandungi cecair yang jelas di atas plak berwarna merah dan kulit yang tebal. Apabila lepuh pecah, cecair tersebut akan mengalir keluar. Bagi ekzema jenis kronik, lepuh kurang menonjol tetapi kulit menjadi tebal dan kelihatan pucat. Ekzema sering menyebabkan simptom gatal.


SOALAN


Diagnosis Klinikal


 • Eczema sejak lahir, severe selepas suntikan imunisasi Darjah 1. Baru mengalami bengkak dalam tempoh 4 hari ini dirasakan di bahagian kelenjar paha dan demam

 • Suhu Paling tinggi : 39.4 tetapi mostly maintain 38.2

 • Umur:13 tahun

 • Jantina: Perempuan

 • Hanya ambil ubat Homeopathy & Produk OH . - Madu 1 sudu dibancuh bersama segelas air menggantikan air putih, Olivie 1 sudu pagi n mlm, Minyak Habbatussauda 5 titik. Mostly hanya banyak mengambil Madu.

 • Menu Makanan Harian Secara umum - Nasi beras parboiled, low sugar intake bcoz of eczema. Pola Tidur - 1030pm/11pm - 530pm/630pm.


JAWAPAN


GEJALA

Bengkak dikelenjar peha. Berkemungkinan ada jangkitan di bahagian kaki ke bawah yang menyebabkan bukan sahaja lymph node di situ bengkak tapi juga alami demam yang tinggi. Dalam kes beliau, apa yang beliau amalkan tu InshaaAllah boleh teruskan cuma perlu istiqamah dan lebih konsistent.


RAWATAN EKZEMA

Olivie30x, Cuka teen, Jus delima, Madu, BSOSelebihnya boleh buat sapuan pada kawasan2 yang eczema dengan vco product olive house selain dengan minyak BSO@ zaitun. Penelitian tentang makanan perlu di detailskan lagi tentang allergy makanan2 yang lain yang perlu di elakkan lagi. InshaaAllah lihat perkembangan dengan respon amalan makanan2 yang baik. Ketika demam yang tinggi skrg. Produk yang sama boleh diteruskan cuma pastikan pengambilan air yang cukup.

InshaaAllah.


Sama-sama Kita Amalkan Gaya Hidup Aafiyat


Kredit:


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

 • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

 • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

 • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

 • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

 • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

 • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018
#OliveHouseUtara #OliviePlus30x #SariCukaTeen #JusDelima #MaduKrygystan #BSO

11 views0 comments

Recent Posts

See All