Tanya Dr: Fibrosis Paru-paru

Updated: Nov 19SOALAN


Assalamualaikum Dr, Mohon pencerahan mengenai masalah berikut:


 1. Nama: Normah mohamed

 2. Diagnosis Klinikal: 9 thn lps tibi(paru2 berparut) ,, kesan selalu bsesak nafas, mengah, bln 10/2020 ct scan ada nodule dlm paru2.. 0.5cm,bln 1/2021,nodule size sama, followup utk next xray

 3. Umur: 43 tahun

 4. Jantina: perempuan

 5. Pekerjaan: pegawai

 6. Ubat2 an yang diambil: homeopathy

 7. Jenis Produk Olive House yang Sudah diambil: Habbatussauda dan Cuka teen

 8. Cara Pengambilan Produk Olive House: 2x sehari

 9. Menu Makanan Harian Secara umum: -JAWAPAN


Waalaikumsalam wbt

Lung fibrosis/scaring with previous pulmonary TB. Dalam kes lung fibrosis ini, nodule tu bukan isu utama.


Yang lebih utama adalah degree pulmonary hypertension kesan daripada paru-paru yang berparut. Perlu diketahui stage berapa lung fibrosis beliau telah alami. Jika kondisi yang diceritakan teruk. Kemungkinan besar boleh mencetuskan kegagalan jantung/right sided heart failure & +/- oxygen therapy. Dalam kes beliau lung fibrosis biasanya tiada rawatan yang khusus melainkan rawatan yang sedia ada adalah untuk mengelakkan further scarring ataupun untuk mengelakkan lagi kesan parut dari keradangan ataupun kecederaan oleh faktor yang lain.


Oleh itu, pemakanan perlu jaga, makanan yang mencetuskan keradangan dielakkan. Banyakkan breathing exercises. Boleh amalkan:


Zaitun BSO CUKA TEEN MADU DELIMA


kaya nilai vitamin E dan diimport dari Izmir, Turki
Black Seed Oil

Bebas lemak trans, vitamin D dan vitamin E
Olivie Plus 30x

Cuka Tin dihasilkan daripada buah tin yang berkualiti tinggi di lembah Izmir, Turki dan diproses menggunakan kaedah tradisional di dalam tong kayu oak untuk mengekalkan kualiti peragian.
Cuka Tin


Madu ini dihasilkan oleh lebah liar yang mengumpul nektar dari ribuan bunga (multiflora) di kawasan pergunungan Kyrgyzstan yang segar dan jauh dari pencemaran.
Madu Kyrgyzstan


Azerbaijan merupakan antara pengeluar buah delima terbaik di dunia? Azerbaijan juga merupakan satu-satunya negara yang merayakan “Goychay Pomegranate Festival” setiap tahun. Perayaan ini dirayakan dengan menyajikan pelbagai jenis makanan berasakan delima.
Jus Delima dan Jus Delima Pekat


InshaaAllah progress mungkin lambat nak nampak. Tapi jika istiqamah InshaaAllah ada kesannya. Banyakkan doa memohon kemudahan dalam penyembuhan InshaaAllah.Kredit:


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

 • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

 • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

 • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

 • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

 • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

 • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018
5 views0 comments

Recent Posts

See All