Tanya Dr: Gastrik, Gerd dan Anxiety!

Updated: Sep 27

Jika dahulu perkataan Gastrik Gerd dan Anxiety jarang kita dengar dikalangan masyarakat kita, kini ianya sudah semakin kerap di dengar. Kenapa? Adakah ianya penyakit yang berjangkit sehingga sudah semakin ramai masyarakat Malaysia mengidapnya? Tidak. Habis dari mana datangnya. Apakah ia sebenarnya?
Anda sering mengalami pedih ulu hati, kerap terasa pahit seperti asid di dalam mulut? Ini antara simptom gerd yang memberi ketidakselesaan kepada anda terutamanya ketika bangun pagi yang membawa kepada sakit tekak dan kering. Jika gerd berlaku dibahagian salur makan, gastrik pulak secara ringkasnya berlaku dibahagian perut. Gastrik merupakan keradangan atau hakisan yang berlaku di lapisan perut. Jika tidak dirawat mungkin akan menyebabkan keradangan dan ulser. Anxiety pula merupakan tindak balas apabila badan berada dalam keadaan stress. Jika tubuh badan berada dalam keadaan stress mungkin boleh berisiko anxiety akan teruk.


Oleh itu, bersama-sama kita menjaga kesihatan dan gaya hidup sihat dengan mengamalkan pemakanan yang sihat dan aktif.


SOALAN


Assalamualaikum Dr Izzat,

Jantina: Lelaki

Umur: 52 tahun

Pekerjaan: Pemandu.

Ubat-ubatan: Ubat penenang dah berhenti ambil cuma sekarang ambil B complex dan makanan sunnah tu saja.

1. sakit kepala@pening

2. pandangan seolah buram

3. telinga berdesing 4. ketat dada

5. rasa angin ulu hati

6. lambat makan perut bunyi

7. hidung sumbat 8. sakit2 bawah lengan,belakang

9. letih/lesu

10. mengantuk rasa2 mcm ni kadang ok dan kadang tu datang balik..contoh sekarang pening, telinga berdesing badan rasa lemah sangat.

boleh tak bagi tips untuk nak rawat penyakit gastrik/gerd & anxiety


JAWAPAN


Saya sarankan secara umumnya untuk berbekam, puasa, banyakkan lazimi pernafasan meditasi dan zikir, jaga pemakanan masa dan waktu.

Dari sudut produk, InshaaAllah boleh usahakan dengan Zaitun, Madu, Kurma


Adjust dari makanan-makanan ni dulu untuk tengok perubahan setelah semua terapi diusahakan sama-sama. Sebab dalam kes anxiety. Perlu melibatkan juga usaha untuk baiki emosi dan psychology dan juga pemikiran supaya mereka ada pemikiran yang baik akan pulih.Rata-rata pesakit anxiety jarang nmpak perubahan. Malah ada sebahagian besar lebih teruk jatuh ke dalam tekanan / depression sebab approach untuk pulih kadangkala hanya menekankan satu aspek sahaja.Contohnya ubat-ubatan sahaja. Ataupun makanan sahaja. Tanpa daya usaha untuk baiki yang lain. Elakkan makanan proses/ pedas/ gula yang tinggi.
Credit


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

  • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

  • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

  • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

  • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

  • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

  • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018#OliveHouseUtara #OliviePlus30x #MaduKrygyzstan #KurmaAjwah #BSO
18 views0 comments

Recent Posts

See All