Tanya Dr: Gerd dan GastritisSOALAN


Assalamualaikum Dr

Mohon Pencerahan Mengenai Masalah Ini:


 1. Diagnosis Klinikal (termasuk Sudah berapa lama menghidap penyakit tertentu) dan Ada Apa2 Sejarah Kesihatan lain? -gerd dan gastritis. dari tahun lepas bulan 11,x ada sejarah sakit sebelum ini,cuma darah kurang masa bulan 11,sudah buat skop atas..belum buat skop bawah..cuma scanner amway usus ada bakteria,vit b kurang,lemak dalam darah,darah likat.perlu ke saya buat skop bawah dulu sebelum ambil ni. Sebelum ni duk makan kurma,kurma tu boleh buat jadi kencing manis tak,sebelum ni x ada kencing manis. Perut kejang,perut kembung, keras, tegang, ketat, sesak nafas apa semua tu nk kena buh jugak ka,makan sakit,x makan pun sakit.

 2. Umur -33 tahun

 3. Jantina -perempuan

 4. Pekerjaan -tak bekerja

 5. Ubat2 an yang diambil -ubat ada ambil tapi skip2..sebab ambil ubat tapi masih sakit.dua kali tukar ubat.tapi makan sakit jugak

 6. Jenis Produk Olive House yang Sudah diambil -belum

 7. Cara Pengambilan Produk Olive House -belum

 8. Menu Makanan Harian Secara umum -makan nasi sayur,ikan,telur,ayam,buah,makan sunnah kurma,kismis,apricot,prune,badam dan masih mencari makanan yang boleh dimakan sebb cepat lapar tapi x tahu nk makan apa yg sesuai,sekarang berat 31..x dapat puasa masa bulan puasa hari tu dan nak naikkan berat badan balik

 9. Pola Tidur-tidur tak tentu 11,12 mlm..pastu terjaga pukul 3 pgi 4 pgi 5 pgi.sebab perut jadi kosong.perut kembung,sesak nafas, asid naik tekak,perut kosong mcm x leh nafas,tu jadi kena minum air masa terjaga atau makan..sebab cepat lapar,perut bunyi


Terima Kasih


JAWAPAN

Waalaikumussalam wbt Kena lazimi makanan yang rendah GI. Kebanyakkan makanan yang tinggi Serat ~ rendah GI Kadar glucose diproses dari makanan-makanan yang rendah GI ini biasanya dalam kuantiti yang rendah dan stable. InshaaAllah dapat membantu untuk mengurangkan rasa lapar.


Boleh usahakan dengan pengambilan:


OLIVIE PLUS 30X MADU KYRGYZSTAN KURMA AJWAH

Selebihnya lazimi pengambilan yang tinggi Serat dan elakkan makanan-makanan yang mencetuskan keradangan. Penting juga utk sentiasa jaga timing makan. Elakkan pngambilan makanan yang berat ketika malam. Tapi boleh memilih makanan lain seperti oat bagi mengantikan nasi ataupun roti.


 • Jaga stress

 • Tidur awal

 • Lazimi juga ruqyah mandiri

 • Kurma


InshaaAllah boleh diteruskan. Air rendaman kurma juga boleh mengantikan minuman manis yang lain-lain yang diminum.


Lazimi Akupuntur dan bekam dan juga exercise/reflexologySelebihnya adjust dari masa ke semasa perubahan dan perkembangan pesakit dengan produk Olive House. Kalau sudah makin pulih gastricny dan cuka teen boleh diamalkan. Sila amalkan sekali cuka teen InshaaAllah ia membantu mengelakkan daripada masalah sama berulang-ulang. Dan memudahkan proses pencernaan makanan-makanan selain dari Probiotic alami dalam cuka teen.


Cuka buah tin mengandungi kalsium yang tinggi, serta mineral lain seperti potassium, magnesium dan zat besi. Cuka tin juga amat bermanfaat dalam merawat masalah sembelit kerana kaya dengan sumber serat.
Cuka Tin


Kredit:


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

 • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

 • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

 • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

 • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

 • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

 • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018
13 views0 comments