Tanya Dr: Hormon Tak Stabil, Haid Lama & Anemia


SOALAN


Assalamualaikum Dr, Mohon pencerahan mengenai masalah berikut;


Saya mempunyai seorang anak perempuan. Dia datang haid melebihi 15 hari. Lama dah dia jadi macam ni. Masa hari raya puasa masuk hospital kena tambah darah. Mula bulan 9 yang lepas bila nak keluar darah ketul dia rasa sakit. Dia nak jumpa pakar pula bulan 1 nanti. Nak minta pandangan apa yg kami harus lakukan.


1. Diagnosis Klinikal SEJAK 2018 2. Umur: 28 tahun 3. Jantina: Perempuan 4. Pekerjaan: Kilang , Kerja siang tidur malam, kerja malam tidur siang 5. Ubat-ubatan yang diambil: Medroxyprogesterone Acetate 5mg Tab, Tranexamic Acid 250mg Cap, Minyak zaitun, Habatussauda, delima.


Terima Kasih

JAWAPAN

Waalaikumussalam wbt


Untuk pesakit ni antara isu utama beliau adalah pattern tidur yang tidak menentu.

Ini antara punca utama yang mungkin menyumbang ketidakseimbangan hormon yang boleh membawa kepada masalah pendarahan haid yang lama sehingga menyebabkan anemia.


Buat pesakit ni, Istiqamah itu penting kerana agak sukar nampaknya utk beliau meninggalkan pekerjaan yang tidak menentu shiftnya.


Saranan saya, gunakan kaedah lain juga utk membetulkan pola perubahan hormon secara santai tanpa menekan beliau. Yang utamanya disini nampak istiqamah dalam pengambilan dan juga lakukan sesuatu untuk beliau aktif dalam membaiki Gaya hidup beliau.


Dianjurkn utk Istiqamah;

Zaitun | Habbatus sauda | Madu | Delima | Cuka teen


 Cuka Tin dihasilkan daripada buah teen yang berkualiti tinggi di lembah Izmir, Turki dan diproses menggunakan kaedah tradisional di dalam tong kayu oak untuk mengekalkan kualiti peragian.
Set Detox Olive House
( Boleh ringkaskan untuk kaedah pengambilan dengan ajarkan kaedah buat minuman detoks untuk dibawa ke tempat kerja )


InshaaAllah dua ini sahaja. Selebihnya tambahkan dalam Gaya hidup. Berbekam dan juga berpuasa sunnah dan sedikit senaman awal-awal pagi ketika berkerja malam. InshaaAllah ini juga membantu utk merembeskan hormon-hormon yang baik untuk keseimbangan hormon secara alami tanpa ubat-ubatan.


Kredit:


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

  • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

  • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

  • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

  • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

  • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

  • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018
5 views0 comments

Recent Posts

See All