Tanya Dr: Komplikasi Dari Kegagalan Jantung dan Tidak Aktif?

Updated: Sep 23


Penyakit jantung merujuk kepada pelbagai keadaan yang mempengaruhi fungsi jantung. Jantung adalah organ otot kompleks yang mengepam darah ke seluruh badan dalam irama biasa. Penyakit jantung, juga dikenali sebagai penyakit kardiovaskular, adalah beberapa penyebab utama kematian di dunia. Mengenali tanda-tanda dan gejala penyakit jantung dapat membantu anda mencegah keadaan menjadi lebih teruk, sehingga dapat mengelakkan kegagalan jantung yang biasanya menyebabkan kematian. Penyakit jantung menggambarkan pelbagai keadaan yang mempengaruhi jantung anda. Penyakit jantung merangkumi:

 • Penyakit saluran darah, seperti penyakit arteri koronari

 • Masalah irama jantung (aritmia)

 • Kecacatan jantung anda dilahirkan (kecacatan jantung kongenital)

 • Penyakit injap jantung

 • Penyakit otot jantung

 • Jangkitan jantung
SOALAN


Assalamualaikum Dr,


1. Diagnosis Klinikal (termasuk Sudah berapa lama menghidap penyakit tertentu) : 2 Tahun

2. Umur: 48 Tahun

3. Jantina: Lelaki 4. Pekerjaan: Tak kerja

5. Ubat-ubatan yang diambil: 1 hari 8 biji

6. Ada makan minyak zaitun OPU

7. Cara Pengambilan -subuh 1/sebelum tido 1

8. Menu Makanan Harian Secara umum: sup sayur / nasi putih/ buah

9. Pola Tidur: tido mlam selalu bangun semput

Alhamdulillah.. ,baru 2 hari lepas ambil OPU dah boleh tidur malam elok dan tak terbangun macam selalu katanya


JAWAPAN


Kalau based on info-info klinikal yang disampaikan ini. Seperti penilaian saya sebelum ni ya. Kes pesakit ni. Lebih kepada masalah jantung beliau. Jantung tersumbat tu history.

Ongoing.. Permasalahan yang sedang dan terus berlaku adalah kegagalan jantung dan komplikasi dari kegagalan jantung tu sndiri. Boleh rujuk result echo beliau. Ada beberapa penjelasan tentang beberapa bahagian utama dinding jantung yang tidak aktif.. Hypnokinetic, ada jantung bilik yang bengkak( dilated). Dalam kes beliau, InshaaAllah boleh teruskan dengan OPU. Tapi lebih baik sinergikan juga dengan set detoks yang lain ya.


Rujuk pada ubat-ubatan yang diamalkan. Perlu hati-hati dalam pengambilan delima sebab ada interaksi antara pengambilan delima dgn statin. Yang ini nanti bila-bila free saya jelaskan di group ataupon kursus InshaaAllah. Begitu juga, pengambilan CC di sini mungkin tidak dianjurkan sebab ada beberapa ubat-ubatan cair darah yang diamalkan. Selebihnya setiap satu dari ubat-ubatan yang diamalkan itu. Ada kesan negatif yang mungkin memberi pada tubuh yang pesakit tidak jelas kenapa mereka rasa perubahan negatif itu. Ramai yang menyalahkan disebabkan penyakit utama yang dalami. Contohnya letih, sakit2 badan,sukar tidur malam. Boleh disebabkan ubat-ubatan juga sebenarnya.


Sebab tu.. Cuma penuhi kekurangan dari sudut nutrisi dengan mengamalkan gaya hidup sihat dari pemakanan dan penjagaan yang lain.

INSYA ALLAH.Credit


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

 • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

 • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

 • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

 • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

 • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

 • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018


#OliveHouseNorthernRegion #OPU #SariCukaTeen #BSO #PatiDelima #MaduKrgyzstan #Jantung

8 views0 comments

Recent Posts

See All