Tanya Dr: Liphoma (Lemak Bawah Kulit) dan Amalan Pemakanan untuk Pencegahan!

Updated: Oct 14Lipoma adalah benjolan berlemak yang perlahan dan paling kerap terletak di antara kulit anda dan lapisan otot yang mendasari. Lipoma, yang terasa pucat dan biasanya tidak lembut, mudah bergerak dengan sedikit tekanan jari. Lipoma biasanya dikesan pada usia pertengahan. Sebilangan orang mempunyai lebih daripada satu lipoma.


Lipoma bukan kanser dan biasanya tidak berbahaya. Rawatan pada amnya tidak diperlukan, tetapi jika lipoma mengganggu anda, menyakitkan atau semakin meningkat, anda mungkin mahu mengeluarkannya.


SOALAN


Assalamulaikum Dr Izzat,

Sumplement apa yang terbaik untuk pesakit liphoma (lemak dibawah kulit).. Mohon pencerahan.


JAWAPAN


Waalaikumussalam wbt.


Lipoma ni sebenarnya ketumbuhan yang bukan kanser dari sel lemak. Tidak bahaya. Malah tiada penjelasan jelas tentang kenapa terbentuknya ketulan lemak ni. Ada beberapa teori yang diusulkan contohnya terhasil akibat kecederaan yang lampau d bahagian tersebut Membentuk pengumpulan lemak. Namun tidak kurang juga bagi mereka yang tiada faktor-faktor yang jelas terbentuknya lipoma ni.


Ia tiada perkaitan dgn hypercholesterolemia ya. Walaupun sebenarnya permbentukan lipoma ni lebih kerap dijumpai di kalangan mereka yang tinggi kolesterol berbanding mereka yang normal bacaan kolesterolnya. Tiada produk khusus untuk membantu rawatan lipoma ni. Sebab kebiasannya ia dikeluarkan melalui prosedur klinikal. Tapi saya ada beberapa pesakit yang mempunyai kesan positif. Lipoma..hilang, ataupun mengecil dengan pengambilan beberapa produk Olive House.


Antara yang disarankan adalah:

 • Olivie30x

 • Cuka teen

Tapi dalam kes begini. Perlu jelaskan lagi details ya sejarah kesihatan beliau. Supaya kita tidak hanyalah fokus pada isu lipoma. Sebaliknnya cuba analisa kesihatan beliau lebih terperinci utk melihat adakah beliau mempunyai penyakit-penyakit lain yang perlu diberikan perhatian.


Saya anjurkan produk berikut:

 • Olivie30x

 • Cuka teen

 • Jus delima

 • Madu


Zaitun dijadikan sapuan juga pada kawasan yang bermasalah. Lazimi puasa sunat. Lazimi bekam. InshaaAllah penerangan lain. Perlu detailskan penyakit dan sejarah kesihatan beliau jika ada.


Credit


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

 • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

 • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

 • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

 • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

 • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

 • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018#OliveHouseNorthernRegion #OliviePlus30x #CukaTeen #JusDelima #MaduKrygyzstan #Lipoma


Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/symptoms-causes/syc-20374470#:~:text=A%20lipoma%20is%20a%20fatty,readily%20with%20slight%20finger%20pressure.

9 views0 comments

Recent Posts

See All