Tanya Dr: Pening Makan MSG!

Updated: Oct 4Terdapat banyak kontroversi mengenai MSG dalam komuniti kesihatan semula jadi. Ia dikatakan boleh menyebabkan asma, sakit kepala dan juga kerosakan otak. Sebaliknya, kebanyakan sumber rasmi seperti FDA mendakwa MSG selamat. MSG adalah kependekan untuk monosodium glutamat. Ini adalah aditif makanan biasa - dengan nombor-E621 - yang digunakan untuk meningkatkan rasa. MSG berasal dari asid amino glutamat, atau asid glutamat, yang merupakan salah satu asid amino yang paling banyak terdapat di alam semula jadi. Asid glutamat adalah asid amino yang tidak penting, yang bermaksud bahawa badan anda dapat menghasilkannya. Ia menyajikan pelbagai fungsi di dalam badan anda dan terdapat di hampir semua makanan.


Secara kimia, MSG adalah serbuk kristal putih yang menyerupai garam meja atau gula. Ia menggabungkan natrium dan asid glutamat, yang dikenali sebagai garam natrium. Asid glutamat dalam MSG dibuat dengan fermentasi pati, tetapi tidak ada perbezaan kimia antara asid glutamat dalam MSG dan yang terdapat dalam makanan semula jadi. Walau bagaimanapun, asid glutamat dalam MSG mungkin lebih mudah diserap kerana tidak terikat di dalam molekul protein besar yang diperlukan oleh tubuh anda untuk dihancurkan.


MSG meningkatkan rasa makanan umami yang gemuk. Umami adalah rasa asas kelima, bersama dengan masin, masam, pahit dan manis. Aditif ini popular dalam masakan Asia dan digunakan dalam pelbagai makanan yang diproses di Barat. Memang benar bahawa peningkatan aktiviti glutamat di otak anda boleh menyebabkan bahaya - dan dos MSG yang besar dapat meningkatkan kadar glutamat dalam darah. Dalam satu kajian, megadosis MSG meningkatkan kadar darah sebanyak 556%.


Dalam satu kajian, orang dengan kepekaan MSG yang dilaporkan sendiri menggunakan 5 gram MSG atau plasebo - 36.1% melaporkan reaksi dengan MSG berbanding 24.6% dengan plasebo. Gejala termasuk sakit kepala, sesak otot, mati rasa, kesemutan, kelemahan dan kemerahan.SOALAN


Assalamualaikum Dr Izzat.


Adakah makanan masin tu akan memberi kesan pada keadaan saya on the spot atau disebabkan perubahan darah (pekat) atau sebab lain ya?

Apabila saya mula ambil 30x Olivie olive oil & 500ml Teen Vinegar, tekanan darah saya turun sekitar julat 130/85 atau 140/85 ke 150/90. Alhamdulillah sekarang ni saya dapat maintain tekanan darah saya sekitar 120/80 ke 130/85 sejak saya tambah Olivie Olive Tree Pearl kepada 2 supplement tu. Saya dah mula buat exercise dengan berlari jogging keliling rumah sebanyak 20 pusingan dengan jarak ~2km. sebenarnya saya dah buat exercise bertahun2 dah, cuma saya berhenti bila mula balik kerja sebagai pensyarah. Setakat ni dah 6 hari berturut2 buat exercise (tapi semalam tak buat). Cuma saya hairan, walaupun saya dapat maintain tekanan darah yang agak rendah, saya perasan saya dah tak boleh makan ikan kering, budu, telur asin, kicap atau makanan seumpamanya yang masin. Bila makan, walaupun sikit, saya akan rasa pening kepala. Jadi saya dah berhenti makan makanan tersebut & Alhamdulillah tak rasa pening kepala. Buat masa ni, saya ambil ubat doktor secara berterusan tanpa putus, iaitu Telmisartan 40mg, Simvastatin 20mg & Alluprinol 300mg, latest BP 130/85, blood glucose 5.3. Saya tak ada ghout, cuma doktor suruh ambil sampai saya buat medical check.


JAWAPAN


Waalaikumussalam wbt.

Rasanya saraf pada lidah sudah sensitive dengan beberapa bahan dalam makanan-makanan yang Masin tu. Cuba lihat juga ya. Adakah makanan yang diamalkan itu jenis processed. Ataupon sememangnya natural. Sukar saya nak tafsirkan ya kerana bila melibatkan sensitivity deria saraf pada lidah ia berbeza setiap individu. Begitu juga dengan sensitivity deria bau. Setiap individu tidak sama, ada yang boleh tahan bau pencuci ataupun pewangi. Ada yang betul-betul sensitive tidak dapat tahan baunya.


Dalam kes beliau, pengambilan makanan-makanan yang baik disinergikn dengan exercise. Sebenarnya ia sangat-sangat membantu untuk peripheral vascularity. Membaiki setiap aspek sel dalam tubuh termasuklah sel saraf pada otak mahupun di lidah. Jelas.. Saya sndiri ada pengalaman bila ambil makanan yang ada MSG. Rasanya lain. Dan tak selesa walaupun bagi sesetengah individu masakan yang dimasukkan MSG sangat menyelerakan. Alhamdulillah, bagi saya tiada masalah untuk tinggalkan makanan-makanan yang dinyatakan. Kalau boleh cuba usahakan juga buat pemeriksaan darah. Melihat level mineral dalam tubuh, garam dalam darah, juga bacaan-bacaan yang lain untuk melihat fungsi tubuh yang lain ya. Seperti fungsi buah pinggang, hati dan juga bacaan marker yang lain. Contohnya untuk uric acid~gout, cholesterol ~hypercholesterolemia. Gula ~kencing manis.Sumber

https://www.healthline.com/nutrition/msg-good-or-bad#sensitivityCredit


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

  • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

  • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

  • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

  • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

  • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

  • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018#OliveHouseNorthernRegion #OliviePlus30x #SariCukaTeen #MSG5 views0 comments

Recent Posts

See All