Tanya Dr: Sakit Pinggang Ketika Period?

Updated: Oct 7

Period Pain adalah perkara biasa dan bahagian normal kitaran haid anda. Sebilangan besar wanita mendapatkannya pada suatu ketika dalam hidup mereka.Selalunya terasa seperti kekejangan otot di perut, yang boleh merebak ke bahagian belakang dan paha. Kesakitan kadang-kadang timbul dalam kekejangan yang sengit, sementara pada waktu lain mungkin terasa kusam tetapi lebih berterusan. Mungkin juga berbeza setiap tempoh. Beberapa tempoh boleh menyebabkan ketidakselesaan sedikit atau tidak, sementara yang lain mungkin lebih menyakitkan.Kadang-kadang anda mungkin mengalami sakit pelvis walaupun anda tidak mengalami haid.SOALAN


Assalamualaikum nak tanya Dr..


Info pesakit:

- Umur: 34 - Jantina: perempuan - Masalah yang dihidapi: 2 3chari sebelum period sakit pinggang, bile period pening sakit habis urat

- Ubat atau olive house product yang diambil: Tiada

Mintak suggestion juga...


JAWAPAN


Secara ringkasnya perlu detailskan diet beliau ya. Bagaimana pemakanan.. Contohnya pengambilan makanan-makanan proses. Pola Tidur dan stress bagaimana. Sudah berkeluarga? Ada amalkan apa-apa ubat-ubatan. Jika boleh dapatkan info lebih lagi ya.

Secara umumnya dalam kes masalah begini. Possibility dysmenorrhoea ~ mungkin juga disebabkan endometriosis. ( yg ni perlu rujukan untuk confirmkan).


Saranan saya secara umumnya. Ubah Gaya hidup dan pemakanan.Banyakkan pengambilan makanan-makanan yang tinggi nutrisi dan Air putih yang mencukupi. Lazimi bekam & exercise. Elakkan makanan - makanan proses dan apa-apa sahaja makanan yang mencetuskan keradangan Contohnya makanan ataupun minuman yang tinggi gula. Lazimi tidur awal dan Penjagaan stress yang baik. Amalkan Zaitun, Madu, Jus Delima dan Cuka Teen.


InshaaAllah istiqamah sama-sama dengan perubahan diet secara menyeluruh. InshaaAllah akan ada perubahan. Sebaik-baiknya jika keadaan makin melarat. Dapatkan pemeriksaan klinikal supaya kita tidak miss beberapa diagnosis yang mungkin penting yang mungkin perlu intervensi awal jika perlu.Credit:


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

  • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

  • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

  • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

  • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

  • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

  • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018


#OliveHouseNorthernRegion #OliviePlus30x #CukaTeen #JusDelima #MaduKrygyzstan #PeriodPain


11 views0 comments

Recent Posts

See All