Tanya Dr: Radang Otot


Minyak Zaitun ‘Extra Virgin’ Organik Tinggi Fenolik adalah 100% semula jadi dan berkhasiat yang dihasilkan dari pokok-pokok di pergunungan Wilayah Arkadia, Yunani. Polifenol adalah mikronutrien yang terdapat pada tumbuhan, dengan khasiat dan faedah yang luar biasa bagi tubuh manusia. PhenOLIV Organic mengandungi kadar Oleocanthal, Oleacein, Ligstroside Aglycon & Squalene yang sangat tinggi.
Keradangan Otot guna Minyak Zaitun

Sumber: Healthline


SOALAN


Assalamualaikum Dr Izzat

Mohon pencerahan tentang masalah ini :

 1. Diagnosis Klinikal (termasuk Sudah berapa lama menghidap penyakit tertentu) dan kalau ada penyakit lain - Kolesterol 6.75 dari 7.35 sebelum ni.Tak makan ubat sebab minum Olivie.Pergi check di klinik doktor kata bukan sebab makanan tapi genetic kerana memang xmakan daging,udang,makanan proses.Doktor pun sarankan minum minyak Zaitun. Hari ni sakit kaki kanan hingga ke betis (selepas 3 minggu mula minum Phenolive)

 2. Umur - 46 tahun

 3. Jantina - Perempuan

 4. Pekerjaan - Guru

 5. Ubat2 an yang diambil - Tiada penyakit lain

 6. Jenis Produk Olive House yang Sudah diambil - Madu+BSO,Cuka teen,Jus delima dan Olivie.Terbaru Phenolive

 7. Cara Pengambilan Produk Olive House - Konsisten ambil setiap hari

 8. Menu Makanan Harian Secara umum (suka makan daging, kerap minum kopi, makanan berproses dll)- Makan seperti biasa,tidak makan daging dan makanan laut seperti udang,kerang,makanan proses.

 9. Pola Tidur- 12 malam

Terima Kasih


JAWAPAN

Waalaikumussalam wbt.

Berkaitan pesakit ini.Sakit di bahagian kaki kanan beliau perlu ditelitikan lagi apa-apa puncanya yang lain-lain. Sudden onset musculoskeletal pain ~ merujuk pada sakit di bahagian kaki dan betis yang baru terjadi. Penyebab yang biasanya adalah disebabkan masalah otot-otot ataupun kecederaan pada bahagian tersebut.


Pentingnya pengambilan history details di sini Contohnya:

 • Onset of illness

 • Prior to illness

What make the symptoms worse or better?


Maksudnya di sini, bermulanya sakit itu dari mana? Telitikan dari masa itu sebelum dan semasa dan sekarang pada tanda sakit yang beliau hadapi. Untuk mencari punca kepada isu yang beliau alami. Dalam kes beliau juga, risiko yang beliau sedia ada dan masih boleh lagi dibaiki ada isu cholesterol. Banyak kemungkinan disini.


Adakah sebab banyak berdiri sejak sekolah bermula? Adakah banyak naik tangga? Adakah posture berdiri yang tidak baik ketika berkerja?

Ataupun adakah faktor-faktor non-clinical yang jarang sekali doktor mampu untuk diagnosis tetap kerap terjadi di tempat yang sudah lama dibiarkan kosong tanpa kunjungan. Di sini tiada isu dengan pengambilan beliau ya. InshaaAllah.


JAWAPAN BALAS PELANGGAN


Ya, banyak berdiri dan naik tangga hari-hari.Juga duduk agak lama bila buat kerja sekolah. Malam ni sakit beliau dah berkurang dan boleh berjalan dengan baik sedikit.

Jika begitu lebih kepada masalah keradangan pada otot yang mungkin terbeban. Boleh anjurkan beliau untuk buat sapuan dgn zaitun juga pada kawasan yang sakit.

Akupuntur & reflexology InshaaAllah membantu.
Kredit:


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

 • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

 • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

 • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

 • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

 • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

 • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 20187 views0 comments

Recent Posts

See All