Tanya Dr: Stress, Hormon dan Tyroid!

Updated: Nov 1

Stress adalah tindak balas emosi, fizikal dan mental akibat perubahan dalam sesuatu keadaan yang berlaku dalam kehidupan harian manusia. Stress merangkumi beban, tekanan, kebimbangan, keletihan, konflik, panik, kemurungan dan tidak bermaya. Secara umumnya, stress terbahagi kepada stress jangka pendek dan stress jangka panjang.


Stress jangka pendek merupakan tindak balas spontan tubuh badan terhadap apa-apa situasi yang mencabar, bahaya atau menakutkan. Tahap stress biasanya bergantung kepada beberapa faktor seperti tempoh stress yang dialami dan bagaimana individu tersebut menangani stress tersebut. Stress jangka panjang pula selalunya dialami oleh mereka yang menghidapi stress yang berpanjangan. Stress seperti ini selalunya disebabkan oleh penyakit berbahaya atau masalah yang berpanjangan.




SOALAN:


Assalamualaikum Dr Izzat,

mohon pencerahan untuk pesakit berikut..

Jantina: Perempuan

Umur: 46

Berat badan: 35kg ++

Tinggi : 150cm

Pekerjaan: Purchasing Executive.

Ada amal vit c selang sehari.

Masalah yg dihadapi:

1. Bengkak pada kelenjar tiroid sejak 2018. Sejak beramal dengan olivie bengkak makin menyusut sikit. Tapi ultrasound dan blood test menyatakan tyroid function test normal. 9/7/2020 ni doctor nak buat biopsy ambil sample kat leher ni.

2. Lepas period, bila datang hari subur, episod bermula, sembelit, rasa mcm bengkak pada fallopian, ada sesuatu yang menekan pundi kencing, perut berdenyut2 tapi bila dah period.....semuanya jadi ok.



JAWAPAN:


Waalaikumussalam wbt.

InshaaAllah boleh jelaskAn berapa rendah tekanan darah ya sebelum ni? Cuba cek juga ya tanda2 faktor emosi beliau..Sebahagian besar perubahan pada fizikal / hormon diri adalah disebabkan perubahan emosi. Anxiety, stress, antara beberapa faktor luar yang mencetuskan banyak symptom-symptom klinikal tapi jarang di tangani dengan betul-betul. Malah jika nak detailskan lagi. Cuba rujuk beliau secara psychology. Approach untuk masalah kesihatan beliau.


Saya anjurkan. Boleh sinergikan dulu: Minyak Zaitun + Madu +Habbatus sauda.




Nanti maklumkan semula berapa sebenarnya tekanan darah beliau yang dikatakan rendah sehingga beliau buat keputusan stop pengambilan set detoks sebelumnya. Sebab saya sering kali jumpa pesakit di klinik. Ramai di label tekanan darah rendah bila dibuat pemeriksaan ada yang salah diagnose tekanan darah rendah. Tak penuhi kriteria.Baru juga tadi berjumpa dengan seorang lelaki 40an. Kerja yg berterusan non-stop tanpa cukup rehat. Tekanan BP 90/52...symptoms sakit kepala. Pemeriksaan Klinikal normal. Dalam kes begini.. Terapi untuk beliau sebenarnya adalah rehat dan riadah. Sebab continuous exposure dgn hormon stress daripada tubuh sendiri juga boleh manyebabkan badan exhausted.


Kredit:


Doctor Mohd Izzat Che Baharom

Bachelor Of Medicine, Bachelor Of Surgery and Bachelor Of Obstetrics, National University Of Ireland, (Penang Medical College)

  • Berpengalaman lebih 5 tahun dalam bidang kesihatan

  • Pernah berkhidmat di sektor awam Perlis, Kedah & Sabah

  • Menimba pengalaman lebih dari 8 buah klinik swasta di Kedah, Perak dan Selangor sebelum menubuhkan klinik sendiri ( KLINIK FATHI )

  • Medical Officer Obstetric and Gynaecology in 2014 in Hospital Kangar ,Perlis

  • Medical Officer in Paediatric Department at Hospital Lahad Datu, Sabah (2014-2016)

  • Penasihat Kesihatan Olive House Northern Region aktif sejak 2018





#OliveHouseUtara #OliviePlus30x #MaduKrygyzstan #BSO #stress

27 views0 comments